Ağız Kokusu Tedavisi
Ağız Kokusu
Tedavisi

Ağız kokusu, diğer adıyla halitozis, ağız veya ağız dışından kaynaklanan kötü veya hoşa gitmeyen koku olarak tarif edilir. Diş hekiminiz size ağız kokusunun sebebinin belirlenmesinde yardımcı olur. Eğer sebep ağız içi kaynaklı ise bu sorununuzun giderilmesinde gerekli tedavi planlamasını yapar Çoğunlukla fena ağız kokusu (%90 oranda) ağız içi kaynaklıdır. Diğer sebepler ise mide-barsak ya da üst solunum yolu rahatsızlıklarıdır. Bunlara ilaveten özellikle çocuklarda barsak parazitlerine bağlı daha çok sabahleyin görülen ağız kokusu oluşabilir. Bazı sistemik hastalıklarda da (diabet gibi) fena koku görülmektedir.

Ağız Kokusu Tedavisi
Ağız Kokusu Tedavisi

Ağız içi kaynaklı kokunun sebebleri başlıcaları;

  1. Kokulu yiyecekler
  2. Diş çürüğü
  3. Periodontal (diş eti ve çevre kemik dokusu) hastalıklar
  4. Sürekli ağız kuruluğu
  5. Tütün kullanma
  6. Yetersiz ağız hijyeni (kötü bakım)

Diş fırçalama, diş ipi kullanımı, ağız gargaraları, sakız çiğneme kokuyu sadece geçici olarak maskeler. Düzenli ağız bakımı olmazsa, gıda artıkları dişler arasında, dilin ve diş etlerinin üstünde birikerek ağızda kalır, belli bir süre sonra kokuya sebeb olur.Protezlerin de iyi temizlenememesi fena kokuya sebeb olur .

Periodontal sağlığın bozulduğunun en önemli habercisi de fena ağız kokusudur. Bunda apse oluşumunun büyük etkisi vardır. Bu konularla ilgili lütfen hekimlerimize danışınız.